5 SEO tips voor Facebook brand pages

(Eerder op FrankWatching)

Steeds meer Nederlandse merken en bedrijven gebruiken Facebook als ‘tweede homepage’ en  maken echt werk van hun Facebook pagina. Maar scoren ze hiermee ook een betere ranking in zoekmachines?

Uit onderzoek van PageLever blijkt dat 34% van de traffic naar Facebook pagina’s komt via zoekmachines. De nieuwsberichten, updates en de ‘vind ik leuks’  leveren daar een bijdrage aan en zorgen voor de verspreiding van je content.

Daarnaast zijn er meer dingen die je kunt doen om beter vindbaar te worden. Hieronder staan vijf tips die de vindbaarheid van je Facebook pagina sterk verbeteren.

5 Tips voor het optimaliseren van je Facebook-pagina

1.     Hoe drukker hoe beter!

Niets werkt beter dan veel activiteit op je Facebook pagina. Zorg er voor dat je regelmatig een bericht plaatst.

Nieuwe content creëert meer aandacht voor je pagina (dus ook voor je merk) en wordt door Google gewaardeerd.

Richt deze berichten aansprekend  in zodat ze uitnodigen tot interactie met de fans, dit komt ten goede van je autoriteit, levert nieuwe fans op en verbetert de ranking van je Facebook-pagina.

Meer interactie krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan, een goed uitgewerkte Facebook strategie helpt je met het stroomlijnen van je facebook activiteiten.

Werk aan je applause rate (likes), conversation rate (reacties) en amplification rate (shares).

Natuurmonumenten heeft veel interactie met hun fans, met de simpele vraag “Wat vinden jullie? Leuk geworden?” bij het plaatsen van een nieuwe campagneposter op hun page scoren ze bijvoorbeeld een fijne 288 likes (applause) 49 comments (conversation) en maar liefst 50 shares (amplification).

2. Besteed extra aandacht aan je info pagina

Een effectieve SEO-techniek is het plaatsen van relevante keywords zo ver mogelijk boven aan de webpagina. Dit geldt ook voor Facebookpagina’s.

De ‘Over’ omschrijving is vanuit SEO oogpunt een van de belangrijkste onderdelen van je Facebookpagina. Daarnaast wordt deze tekst ook weergegeven op je ‘home page’.

De ‘Over’ omschrijving heeft de beste plaats in de CSS structuur van de pagina en biedt de mogelijkheid om een korte tekst te plaatsen met relevante keywords voor je bedrijf.

Maar verlies daarbij niet de leesbaarheid uit het oog. Daarnaast kun je in de ‘Info’ omschrijving je pagina voorzien van een uitgebreide beschrijving over het bedrijf inclusief belangrijke links, keywords en andere social websites.

3.    Vermeld je bedrijfsnaam in de updates van je pagina.

De statusupdates en berichten worden door zoekmachines geanalyseerd op welke keywords en zoekopdrachten deze pagina in de zoekresultaten vertoond zou kunnen worden.

Door het regelmatig toevoegen van je bedrijfsnaam in een bericht zoals in dit voorbeeld van HEMA verbetert dat je ranking in de zoekmachines.

4.   Denk aan Social Linkbuilding

Een link van de Ajax fanpage (momenteel het nummer 1 merk op Facebook in Nederland) heeft meer waarde dan een link van de fanpage van de plaatselijke sportvereniging.

Links die vanaf Facebook verwijzen naar jouw website tellen mee als backlinks. Het is verstandig om op je corporate website links te plaatsen die verwijzen naar je Facebook pagina.

Je zou het bijvoorbeeld in je footer kunnen plaatsen of standaard in je template kunnen opnemen zoals Hi heeft gedaan (Die overigens nu op plaats 7 staan in de top 25 Nederlandse merken op Facebook).

Social linkbuilden werkt twee kanten op. Dus creëer ook links naar je corporate website in je status-updates, foto en video uploads en degelijke.

Het kan ervoor zorgen dat zowel je corporate website als je Facebook-pagina hoger rankt in Google.

5. Meer likes, meer ‘social signals’

Google gebruikt ‘social signals’, zoals Facebook ‘Likes’, om hun resultaten te ranken.

Bij een like plaatst Facebook een link op het profiel van je fan en die links zijn zichtbaar voor zoekmachines.

Voor pagina’s met duizenden (of zelfs miljoenen) fans, kan dat behoorlijk oplopen!

Reden te meer om te zorgen voor zoveel mogelijk likes en een voortdurende groei van je fanbase.

Youri Harmsen
Youri Harmsen

Head of Strategy

y.harmsen@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?