DDA

Daarom haal je minder uit jouw AdWords-account dan je concurrent

Voordat ik fulltime aan de slag ging in online marketing werkte ik in elektronicawinkels als verkoper.

Het leuke van dit werk is dat je ook heel veel service moet verlenen als verkoper, want slechts de helft van je klanten snapt hun nieuwe gadget echt.

Terwijl mijn directe collega’s altijd alleen maar bezig waren met de sale besteedde ik veel aandacht aan de vraag van de mensen die niet 123 wat kochten.

Dat werd gewaardeerd. Bezoekers kochten bijna altijd wel wat.

En misschien niet altijd bij mij, maar ze vroegen voor advies wel naar mij, en de totale omzet steeg gestaag tot een niveau ver boven wat normaal was voor ons formaat winkel.

Waarom vertel ik dit?

De afgelopen jaren is er in onze online tak van sport teveel focus geweest op dat laatste zetje, die laatste klik, voor een sale.

Terwijl dat ondersteunende advieskanaal, zoals uit het elektronicawinkelvoorbeeld, misschien minstens zo waardevol is.

Met name AdWords had er een handje van om zich te richten op die laatste stappen die een sale opleveren.

Dit deed ik aanvankelijk ook, totdat Google Data Driven Attribution (DDA) introduceerde.

Dit attributiemodel zorgde ervoor dat ik anders ging kijken. Het bevestigde m’n vermoeden: eigenlijk is die laatste klik op zichzelf helemaal niet zo relevant.

Experimenteren

Voor een aantal van mijn klanten ben ik vervolgens gaan experimenteren met diverse attributiemodellen.

En de eerste ervaringen bleken in lijn met de informatie die Google heeft verzameld uit een groot aantal AdWords-accounts.

-> Door te investeren in andere contactmomenten dan alleen de laatste, zagen de data-analisten bij Google een gemiddelde stijging van 5% in het aantal conversies, bij een gelijkblijvende cost-per-conversion.

Hier liggen daarom kansen voor álle AdWords-adverteerders

AdWords is de makkelijkste plek om te experimenteren met attributiemodellen als Time Decay (TCA), Position Based (PBA) en DDA.

Ze geven je meer inzicht in het aankoopproces via AdWords. Waardoor je beter beslissingen kunt onderbouwen (zo verschoof meer dan eens een aanzienlijk aandeel van het budget van branded naar non-branded campagnes).

Tegelijk biedt het ook meer informatie voor bidmanagement tools en geautomatiseerde bidstrategieën. Hierdoor gaan deze tools efficiënter bieden en/of slimmer het budget verdelen.

Meer goed nieuws?

Google gaat het werken met attributie op korte termijn aanzienlijk uitbreiden door middel van Google Attribution en Attribution 360.

Goed om te weten: Searchresult is hier als een van de eersten in Nederland in gecertificeerd!

Deze tool kan een compleet beeld scheppen over de gehele breedte van de diverse contactmomenten met gebruikers, en kan het effect van zowel on- als offline kanalen inzichtelijk maken.

Eenmaal andermaal…

Meer rendement? Begin dan met het doorvoeren van andere attributiemodellen dan Last Click!

Ik weet uit eigen ervaring dat het werkt.

En dit is hét moment om maximaal voordeel te behalen. Helemaal omdat de kans dat jouw concurrentie al andere attributiemodellen heeft geïmplementeerd nog niet zo groot is.

Zet ‘m op – en als je hulp nodig hebt, weet je me te vinden.

 

Dit artikel gaat de eerste zijn uit een serie over het automatiseren van je AdWords account. Het volgende artikel zal over de inzet van bid automation en -strategieën gaan.
Marketing Searchresult

marketing@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?