De toekomst van voice toepassingen

Google Assistent Developer Day toont toekomst van voice toepassingen

Sinds de komst van Google Assistant in Nederland is er veel veranderd. Zo is het gebruik van slimme assistenten in de Nederlandse huishoudens explosief gestegen1 en zien we steeds meer bedrijven gebruik maken van deze nieuwe voice technologie. Tijdens de jaarlijkse Google Assistant Developer Day van afgelopen week werd direct duidelijk dat Google de komst van voice serieus neemt. Een ding is zeker; voice gaat een steeds prominentere rol spelen in het eco-systeem van Google. Graag nemen we je mee in de belangrijkste product updates die we de komende maanden kunnen verwachten op Google Assistant.

Zoeken binnen apps met Google Assistant

Tijdens Developer Day wordt duidelijk dat Google Assistant ook een belangrijke rol gaat spelen in het 

aansturen van apps. Zo kondigt Google aan dat je vanaf nu ook specifieke pagina’s binnen apps kunt openen door gebruik te maken van voice commando’s. Ook het zoeken binnen (e-commerce) apps middels voice wordt mogelijk. Veel grote merken zoals Ebay, Walmart en Wayfair (meubelinrichting) maken al gebruik van deze voice actions. Zo kun je in de app van Walmart eenvoudig d.m.v. een voice commando een tijdstip inplannen voor het ophalen van je boodschappen. Deze nieuwe functionaliteit biedt mogelijkheden voor gebruikers om sneller door apps (en bijbehorende content) te navigeren wat uiteindelijk zal bijdragen aan een verbeterde user experience.

Betere kwaliteit van stemmen

Een belangrijk onderdeel van een succesvolle action is een goed verstaanbare stem. Waarbij de stemmen voorheen wat blikkerig klonken komt Google Assistant met een nieuwe update waarbij ze nieuwe stemmen lanceren. Benieuwd hoe deze klinken? Klik hier voor een demo.

Voice shortcuts

Android-gebruikers kunnen vanaf nu ook een snelkoppeling met voice creëren om hun meest voorkomende taken te automatiseren.  Door het instellen van voice shortcuts kunnen app-functies ingesteld worden die vaak gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld een MyFitnessPal-snelkoppeling maken om eenvoudig je calorieën gedurende de dag bij te houden. Deze is eenvoudig aan te roepen met een eigen commando, bijvoorbeeld; ‘Hey Google, controleer mijn calorieën’. Door simpelweg “Hey Google, snelkoppelingen” te zeggen, kunnen je voorgestelde snelkoppelingen instellen en verkennen. Een handige functie om terugkerende routines aan te roepen binnen je telefoon of mobiele app.

Nieuwe UX met Interactive Canvas

Vorig jaar lanceerde Google de Interactive Canvas; een API waarmee je aangepaste ervaringen voor de Google Assistent kunt bouwen die zowel via aanraking als spraak kunnen worden bediend met behulp van eenvoudige technologieën zoals HTML, CSS en Javascript. Tijdens Developer Day laat Google zien dat de Interactive Canvas veel nieuwe mogelijkheden biedt op het gebied van educatie en inspiratie. Zo kan de Interactive Canvas op smart displays uitkomst bieden voor het bieden van interactieve cursussen, trainingen en spelletjes. De adoptie van smart displays (lees: Google Hub & Amazon Echo) ligt nog laag in Nederland, maar met deze nieuwe toevoegingen beloofd het in de toekomst een gedegen concurrent te kunnen worden van de televisie of Ipad in de Nederlandse woonkamers.

 

 1. Groei van 280% t.o.v. 2019 (Bron: Multiscope,  Smart Home Monitor – Q2 2020

 

Hulp of advies nodig bij het opzetten van voice toepassingen? Neem dan contact op met ons.

Meer lezen van Searchresult? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bas
Bas de Kok

Head of Lab

b.dekok@adeptiv.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?