Eindelijk! Workspaces in Google Tag Manager

Op dag 1 schiep Google de Tag Manager. Op dag 2 stroomden de verzoeken binnen om afzonderlijke tags te kunnen publishen, zonder daarmee het voorbereidend werk van een andere beheerder direct mee te publiceren. Onze gebeden verzoeken zijn sinds vandaag deels verhoord!

Deze week rolt Google de GTM Workspaces uit. Je publiceert nog steeds alle tags, maarrrrr… aanpassingen in een andere Workspace (die om welke reden dan ook nog niet klaar zijn voor publicatie) worden niet meegenomen. We leggen het allemaal uit.

GTM_workspace_menu

Container wordt Workspace

In het menu zie je dat ‘Container’ veranderd is in ‘Workspace’. Er is 1 default Workspace en 2 vrij in te vullen Workspaces, te gebruiken voor bijvoorbeeld je marketingbureau (lees: wij ;-)). Google Tag Manager 360-gebruikers zullen meer Workspaces kunnen maken, maar voor het gros van de bedrijven zijn deze twee vaak al voldoende.

Hoe werken Workspaces

Workspaces zijn tijdelijk. Daarmee bedoel ik niet dat Google de Workspaces over een tijdje weer weghaalt, maar dat je een Workspace gebruikt voor het maken – en het voorbereiden – van aanpassingen. Na publicatie van die aanpassingen verdwijnt je Workspace weer en is er weer ruimte voor een nieuwe.

In het kort komt de functionaliteit hierop neer:

  1. Maak een Workspace aan (klik op defaulf Workspace in linkermenu)
  2. Pas 1 of meerdere tags, triggers of variabelen aan in de nieuwe Workspace
  3. Klaar met de Workspace? Dan kun je publishen
    Jouw tags worden samen met alle andere ongewijzigde tags gepublished
  4. Je Workspace verdwijnt weer na publicatie en is daarmee de default geworden

Bij andere Workspaces komt de melding ‘Update workspace’ te staan. Daarmee merge je de aanpassingen van de ene Workspace in de default.

update_workspace

Pas je in een andere Workspace net dezelfde tag aan die net gepublished is via een andere Workspace, dan krijg je ook hier een melding van. Na het updaten krijg je ook te zien dat er een conflict is:

GTM_updatenow

GTM_conflict

Je kunt niet publishen voordat conflicten zijn opgelost. En nu het komt het gedeelte waar ik erg blij van word, namelijk het scherm waarin je de conflicten oplost. Een overzichtelijke weergave van aanpassingen in tags, zodat je gelijk ziet wat er is aangepast en waarin je zelf nog kunt aangeven wat je wilt behouden van de aanpassingen.

GTM_resolve_conflict

Helaas is er geen rechtenbeheer in de workspaces zelf. Ik kan aanpassingen van een ander weer ongedaan maken.

Material design

It’s a material world (gooi die speakers maar aan 😉 ) en Google voert dit design steeds verder door. Ook Google Tag Manager moet eraan geloven. Laag na laag verschijnt aan de rechterkant. Ook hier is het even wennen voor de doorgewinterde GTM-publisher, maar ik kan me voorstellen dat nieuwe gebruikers de logica van GTM sneller doorhebben.

Conclusie

Een superfeature van Google Tag Manager die veel te lang op zich heeft laten wachten. Toegegeven, Workspaces zijn even wennen, maar uiteindelijk wordt het beheer van GTM met meerdere personen een stuk fijner.

Vragen over Google Tag Manager, de inrichting, werking? Neem contact op.

 

Marketing Searchresult

marketing@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?