Boehoe

Gemekker over content en onnatuurlijke of irrelevante links?

Ook een melding gekregen van Google Search Console over onnatuurlijke of irrelevante links? Of over inhoud van lage kwaliteit? No worries, wij leggen uit wat het inhoudt en wat je moet doen.

Meldingen over onnatuurlijke of irrelevante links

Sinds eind 2012 heb je binnen de Google Search Console de mogelijkheid om ‘slechte’ links te disavowen (zie dit filmpje voor uitleg). Die nieuwe functionaliteit zorgde destijds voor veel onrust. Wat als mijn website wordt gezien als slechte link? Krijg ik dan ook een penalty? Hoe gaat Google überhaupt om met links in disavow-bestanden?

Allemaal vragen die speelden en spelen bij webbeheerders, waarbij vooral de linkspammers zich – terecht – wat meer zorgen begonnen te maken.

Nieuwe realtime Pinguin-update?

Nu, een paar jaar verder, heeft iedereen genoeg tijd gehad om de waarschuwingen voor lief te nemen en eventueel zijn linkprofiel(en) op te schonen, maar er kan altijd nog een link tussen zitten (of spontaan bijgekomen zijn) die het stempel ‘Slecht’ heeft. Je kunt dan de volgende melding krijgen:

Google heeft een patroon van links van andere sites naar uw site gedetecteerd dat onnatuurlijk of irrelevant is. Dit patroon probeert de positie van uw site in zoekresultaten kunstmatig te verhogen. Een dergelijke onnatuurlijke positie kan ervoor zorgen dat zoekresultaten de voorkeur geven aan resultaten die niet relevant zijn voor de daadwerkelijke zoekopdracht van de gebruiker. Dit is ook in strijd met de richtlijnen voor webmasters van Google. Bij het bepalen van de positie van uw site verlagen we daarom links naar uw site als factor in onze berekeningen. Deze handmatige spamactie is toegepast op website X. Als u dit wilt verhelpen, verwijdert u de meerderheid van de onnatuurlijke links en dient u een verzoek tot heroverweging in. Nadat we hebben vastgesteld dat u voldoet aan onze richtlijnen, verwijderen we deze handmatige actie.

De vraag is of deze meldingen het gevolg zijn van een realtime Penguin-update of dat ze een voorbode daarvan zijn. We moeten het even afwachten. Het is hoe dan ook goed om je linkprofiel nog eens kritisch door te lopen en verdachte links te disavowen.

Waar moet je in dat geval op letten; wat zijn slechte links?

Hier een beginnetje (liever direct uitbesteden? Neem dan contact op).

  1. Links op buitenlandse pagina’s met Nederlandse anchorteksten.
  2. Links van startpagina klonen. Startpagina zelf heeft zeker nog wel een effect, maar links op favos.nl of ikwilhet.nu linkhaven.nl startbits.nl etc. moet je vermijden.
  3. Links die sitewide op bijvoorbeeld forumwebsites worden geplaatst.
  4. Links op netwerken van websites die aan elkaar gekoppeld zijn, zoals hier het geval was.
  5. Links op websites die totaal niet relevant zijn in relatie tot jouw producten en/of diensten.
  6. Links op een pagina model http://informatie.eigenpage.nl/ die honderderen tot duizendenden uitgaande links heeft.
  7. Links vanuit reacties op andere blogartikelen die totaal niet relevant zijn (commentspam).
  8. Links vanaf directory’s waar je waarschijnlijk automatisch aan bent toegevoegd, als http://www.alive-directory.com/

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Rode draad: gebruik je gezond verstand.

Next up, die meldingen over de inhoud

Alsof het is om te onderstrepen dat Google niet van halve maatregelen houdt, pakt de zoekmachine dit jaar ook de contentspammers een tandje harder aan.

Ben je je pagina’s iets te fanatiek aan het optimaliseren voor Google, zonder dat daar kwalitatieve content tegenover staat? Dan is er een goede kans dat je recent een melding hebt ontvangen over inhoud van lage kwaliteit. Een teken dat je wellicht iets te spammerig bezig bent geweest.

Zie evt ook: http://searchengineland.com/google-had-a-major-core-ranking-algorithm….

Wat betekent dit voor webbeheerders die al jaren goed scoren met slechte content?

Zij krijgen een Google-penalty, waardoor ze voorlopig even niet meer vindbaar zijn en eerst moeten zorgen dat de kwaliteit van hun content sterk verbetert. Hoppa, succes jongens 🙂

Voorbeeld van de melding:

Google heeft inhoud van lage kwaliteit op uw site gevonden die weinig tot geen toegevoegde waarde heeft. Dit is een cruciaal probleem dat resulteert in irrelevante zoekresultaten of zoekresultaten van lage waarde voor gebruikers van Google Zoeken, wat een negatieve impact op de positie van uw site kan hebben. Daarom heeft Google een handmatige spamactie toegepast op Website X.

Als u de handmatige actie op uw site wilt laten verwijderen, moet u de inhoud aanzienlijk wijzigen zodat deze voldoet aan onze richtlijnen. Vervolgens moet u een verzoek tot heroverweging indienen. Nadat we hebben vastgesteld dat u voldoet aan onze richtlijnen, verwijderen we deze handmatige actie.

De tijden van veel geschreeuw weinig wol lijken al met al (en hopelijk!) definitief voorbij. Een ontwikkeling die we van harte toejuichen!

Meer goed nieuws

Ter verzachting is er ook goed nieuws, tot besluit, voor de zwarte schapen onder de SEO’ers: wijzigingen ten goede in links merkt Pinguin voortaan realtime op. Voor wie z’n leven betert, kan de lente vandaag beginnen!

Jacco Hermus
Jacco Hermus

Senior SEO Specialist

j.hermus@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?