Google Algoritme Update Update

Het blijft tasten in het duister, want Google kondigt algoritmewijzigingen niet meer aan.

Wat we wel hebben zijn andere betrouwbare SEO-bronnen die de afgelopen paar dagen duidelijke veranderingen in zoekresultaten en posities waarnemen.

Zo zegt www.seoroundtable.com dat het om 3 verschillende of een combinatie van Panda, Penguin en de ‘normale’ Google updates zal gaan.

Ook zien we via verschillende forums dat er a.s. vrijdag 23 mei misschien een ‘Big Google Bang’ oftewel update zal zijn.

Of deze update ook direct in Nederland wordt doorgevoerd blijft de vraag, vaak zijn de US en UK als eerste aan de beurt.

Spannend…

Hier in ieder geval de waargenomen Google-activiteit van afgelopen weekend op MozCast, SERPmetrics, en Algoroo.

Mozcast algoritme rapport

Bron: Mozcast

Mozcast is een soort weerbericht dat dagelijks de turbulentie van Google’s algoritme weergeeft. Hoe warmer en stormachtiger het weer, hoe meer veranderingen in het algoritme van Google.

SERP metrics

Bron: SERP Metric

SERPmetrics.com kijkt ook naar  zoekwoorden en positieveranderingen in de SERP’s en komt met bovenstaande graph.

Algoroo

Bron: Algoroo

Algoroo houdt op zijn beurt ook wijzigingen in Google’s algoritme bij door de turbulentie in rankings en duizenden zoekwoorden dagelijks in de gaten te houden.

What to do?

Het is uiteraard altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je in principe nooit afhankelijk bent van Google’s updates.

Of het nu om Panda, Penguin, Hummingbird of een ander beest dier in de Google life-cycle gaat, we zien telkens weer bewezen dat eerlijkheid het langst duurt. 

Dus vermijd trucs, en mocht je twijfelen aan de Google-friendliness van je site, check dan onderstaande punten die bij een eventuele update van het algoritme impact op rankings kunnen veroorzaken:

  • Content: is je content uniek, niet overmatig geoptimaliseerd en nuttig voor de bezoeker dan heb je niets te vrezen.
  • Mocht je hieraan twijfelen, kijk dan goed naar je site en de relevantie van de content en voer eventuele verbeteringen z.s.m. door.
  • Ben je zelf niet de schrijver en twijfel je erover of de teksten wel uniek zijn? Maak dan gebruik van een site als Copyscape.com om onverhoopte kopieën of originele versies snel te traceren.
  • Links: controleer inbound maar ook outbound links. Zijn ze relevant en natuurlijk gegenereerd, dan hoef je je geen zorgen te maken.
  • Worden links gemanipuleerd en heb je links van of naar onbetrouwbare websites dan is het verstandig om hier z.s.m iets aan te doen. NB controleer regelmatig je linkprofiel en houd Google Webmastertools in de gaten!

Meer info rondom Google updates vind je verder ook hier.

En mocht je meer willen weten over de status van je eigen site? Neem dan gerust contact op met een van onze SEO-specialisten.

Update 21 Mei 2014

Dit artikel was nog maar net gepost en Google liet (via Matt Cutts) inderdaad weten een update uitgerold te hebben.

Altijd lachen met Matt

Wat de update precies inhoudt is nog altijd niet bekend. De tijd zal het leren en zeker in Nederland (als relatief klein en niet extreem spammy land) kan dit soms even duren. Naast de Panda Update zou er ook een zogenaamde Payday Loan update uitgerold zijn.

Deze nieuwe algoritmische update richt zich vooral op de zeer spammy zoekopdrachten en staat los van zowel de Panda als Penguin updates.

De nieuwe Panda 4.0 update lijkt hoe dan ook een heftige te zijn, die zowel de data als het algoritme aanpast.

De gevolgen zullen pas in de komende dagen verder bekend worden, maar er lijkt (met de nadruk op lijkt) al een website veel last te hebben vanaf 19 mei (de dag dat de effecten merkbaar werden).

Want Ebay lijkt op een aantal belangrijke keywords flink gezakt.

Het blijft nog afwachten of dit effect op de rankings zo zichtbaar blijft, of dat Ebay zich de komende dagen en weken gewoon weer lijkt te herstellen.

top10ranking

 

 

Youri Harmsen
Youri Harmsen

Head of Strategy

y.harmsen@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?