Google Assistant is nog steeds de beste virtuele assistent!

In 2016 bestond volgens Google ongeveer 20 procent van de zoekopdrachten uit voice search-opdrachten. Veel experts geloven dat dit percentage sterk zal stijgen.

Gartner verwacht dat in 2020 wel 30 % van alle internetsessies spraakgebaseerd zijn.

Reden genoeg om je er eens wat verder in te willen verdiepen, toch?

Ja. Het Amerikaanse collega-bureau Stone Temple Consulting voegde daad bij woord en publiceerde begin dit jaar een onderzoek naar virtuele assistenten.

Het onderzoek stelde vast dat het merendeel van de respondenten willen dat ze een kant-en-klaar antwoord op de door hen gestelde vragen krijgen.

Ze zijn dus niet specifiek op zoek naar zoekresultaten, in de zin van verwijzingen naar antwoorden, maar naar directe daadwerkelijke beantwoording van hun zoekvraag.

Logisch

Maar snappen die virtuele assistenten dat ook? Begrijpen ze ons al voldoende? En wie verstaat de kunst het beste?

Het zijn vragen die aanleiding geven tot het houden van een tweede onderzoek.

Het bureau stelde hierbij steeds 5.000 verschillende vragen aan de virtuele assistenten. Met als uitkomst een uitgesproken winnaar: Google.

Afbeelding resultaten Stone Temple Consulting

Bron: www.stonetemple.com

Duidelijk is te zien dat de Google Assistant van Google Home het hoogste percentage beantwoorde vragen haalt én de hoogste kwaliteitsscore (correctheid & compleetheid).

En van de 4 geteste virtuele assistenten is Microsoft Cortana respectabel tweede.

Okay

De getypte Google zoekfunctionaliteit scoort nog steeds een beetje beter op aantal beantwoorde vragen en de kwaliteit van de gegeven antwoorden, maar de resultaten ontlopen elkaar niet veel.

Dat belooft wat

En zou Siri er nog in slagen om de achterstand goed te maken? We hebben er een hard hoofd in. Gelukkig lijkt haar humeur er vooralsnog niet onder te lijden:

Afbeelding resultaten Stone Temple Consulting 2

Bron: www.stonetemple.com

Lachen

Geholpen door de stroomversnelling in machine learning en artificial intelligence maken alle vier de geteste virtuele assistenten in ieder geval een steile leercurve door.

Ze presteren alsmaar sneller telkens weer net dat beetje beter op accuraatheid, aantal antwoorden en compleetheid bij het beantwoorden van gestelde vragen.

En of dat een enorme impact gaat hebben op het zoeklandschap, op ons werk en jouw online rendement, dat is natuurlijk allang geen vraag meer.

Of het een positief of negatief effect gaat hebben, hangt – als je het mij (je niet virtuele assistent) vraagt – af van een gedegen, tijdige voorbereiding.

Caroline Bes

Head of Quality & Innovation

c.bes@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?