Hoe snel verandert programmatic marketing de advertentiewereld?

Op donderdag 26 maart vond in de Westergasfabriek in Amsterdam de eerste inspirerende editie van Think Programmatic plaats.

programmatic

Het event, georganiseerd door Google, nam aanwezige adverteerders en bureaus dieper mee in het gedachtegoed rondom programmatic marketing. Dieper in de zin dat de onderwerpen verder gingen dan sec het inzetten van programmatic media buying om een performancebased displaycampagne te runnen.

Door techniek, data, uitingen en inzichten met elkaar te verbinden zijn namelijk alle marketingactiviteiten beter toe te spitsen, om op juiste moment, op de juiste plaats, op het juiste device het gewenste publiek te bereiken met de meest geschikte boodschap. Wat vanzelfsprekend een enorme winst oplevert voor de efficiëntie, effectiviteit en personalisatie van de marketinginspanningen van adverteerders.

Tot zover dat schot voor de boeg

Randvoorwaarde om succesvol te zijn met programmatic marketing is dat je zowel organisaties als werkwijzes er volledig op inricht. Ter illustratie hiervan kwamen tijdens de lezingen vanuit Google en haar Media Buying Solutions tak (Pim van der Feltz, Goswijn Thijssen, Joris Merks-Benjaminsen, Phil Miles) meerdere voorbeelden naar voren. Met enkele take aways.

Met name het laten verdwijnen van muren tussen branding- en performance-afdelingen die zich nu nog vaak focussen op de eigen KPI’s, zou enorm kunnen helpen om de consument beter centraal te zetten in adverteren. In het verlengde daarvan mag ook de traditionele marketingkalender, vaak ingestoken vanuit de adverteerder, naar de achtergrond verdwijnen. Aangezien de customer journey als uitgangspunt beduidend belangrijker is om op het juiste moment relevant te zijn.

Verschuiving in het inkopen van media naar audience

Adverteren zal als gevolg steeds meer een vakgebied worden waar het draait om het inkopen van audiences in plaats van media. Wat op zijn beurt weer zorgt voor uitdagingen op het gebied van integratie van technologieën, het verkrijgen van inzichten in doelgroepen, en koppelingen met creatie.

Een boot die veel van de aanwezige adverteerders en bureaus niet zozeer hebben gemist, maar waarin de ontwikkelingen en innovaties vliegensvlug gaan. Aanpoten dus. Helemaal gezien de verwachting dat je binnen afzienbare tijd ook traditionele media op een andere, slimmere, manier inkoopt.

Van massa- naar één-op-één-communicatie

Naast de lezingen vanuit Google, gaf Think Programmatic verder ook inzage in hoe meerdere Nederlandse adverteerders over programmatic marketing denken. Zo vertelde Katrien Kleintjes (ABN AMRO) over inspanningen op het gebied van dataverzameling bij de bank, om een verschuiving te laten plaatsvinden van massacommunicatie naar meer één-op-één-communicatie.

Arjan Grootveld van KLM liet zien hoe de luchtvaartmaatschappij zorgt voor meer klantvriendelijke display-advertenties, door hier op een menselijke manier mee om te gaan en niet alleen de algoritmes het werk te laten doen.

Invloed van technologie

En tot besluit gaf Peter Hinssen (tech-ondernemer, docent en auteur) een inspirerende en energieke lezing over de impact van technologie op onze maatschappij. Met meerdere triggers om stil te staan bij de snelheid waarop organisaties zich op technologisch vlak zullen moeten ontwikkelen en innovatie centraal moeten stellen om voorop te blijven lopen.

Get with the program

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde dag, waarbij de uitdagingen om succesvol te zijn met een programmaticstrategie van meerdere kanten prettig belicht werden.

Een prima aanleiding voor adverteerders die het nog niet op het programma hebben staan om eens kennis te maken?

Marketing Searchresult

marketing@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?