Must have tool voor alle online marketeers: ChangeDetection.com

ChangeDetection.com is een soort online logboek voor wijzigingen aan HTML-pagina’s. Deze gratis websitemonitor doet eigenlijk niets anders dan HTML-wijzigingen detecteren, rapporteren en bijhouden. Dat doet de tool voor pagina’s die je zelf opgeeft. Bijvoorbeeld: ik wil weten wanneer er een belangrijke wijziging plaatsvindt een bepaalde pagina binnen een website, omdat ik dan op tijd aan de bel kan trekken als de wijziging negatieve effecten zou hebben op de SEO-prestaties van de pagina.

Wat kan ChangeDetection.com?

Met ChangeDetection stel je paginamonitors in. Een paginamonitor is een pagina waarvan je wijzigingen wilt bijhouden. Je kan zo veel monitors instellen als je wilt. ChangeDetection eenmaal ingesteld? Dan kun je ook nog instellen met welke frequentie je meldingen wilt ontvangen over paginawijzigingen. Kies er bijvoorbeeld voor om wekelijks een notificatie van alle wijzigingen aan een pagina te krijgen, of stel in dat je graag dagelijks een ‘changes report’ in je mailbox ontvangt.

Changedetection

Vanaf het moment dat je een paginamonitor hebt ingesteld, maakt ChangeDetection.com een logboek aan voor de pagina. Je vindt daar altijd terug op welke momenten wijzigingen hebben plaatsgevonden op de pagina. En welke wijzigingen dat waren… denk aan ‘woorden weggehaald’ of ‘link gewijzigd’.

Naast de periodieke e-mailnotifications, kun je ook opgeven dat je automatisch een melding van een paginawijziging wil ontvangen als er wat aan een pagina is gewijzigd. Bovendien kun je de tool ook ‘andersom’ gebruiken: je gaat pas in het logboek kijken wanneer je bij het opstellen van je (week)rapportages merkt dat een pagina slecht of juist opmerkelijk goed gepresteerd heeft… wellicht kom je in het logboek een verklaring tegen.

ChangeDetection.com instellen/inrichten (meldingen instellen)

1. Maak hier een gratis account aan door je e-mailadres in te vullen.
2. Bevestig je aanmelding door naar je e-mailinbox te gaan, en op de verificatielink in het mailtje van ChangeDetection.com te klikken.
3. Log nu in op ChangeDetection.com
4. Ga naar ‘monitor a page’ om een nieuwe paginamonitor in te stellen.
5. Geef de webpagina op waarvoor je een logboek wilt aanmaken.
6. Geef vervolgens aan wat je allemaal wilt bijhouden, en of je e-mailnotificaties wilt ontvangen.

Je kunt nu, nu je een monitor hebt aangemaakt, in het menu aan de rechterkant van het scherm klikken op ‘all monitors’. Daar zie je alle pagina’s waarvoor je een logboek bijhoudt. Klik op een pagina om de (recente) wijzigingen aan de pagina te zien. Die wijzigingen vind je onder elkaar in een logboek, met daarbij de datum van de wijziging. Wil je de wijziging visualiseren, bekijk dan de pagina (inclusief gemarkeerde changes) in de cache van ChangeDetection.com.

Zie bijvoorbeeld onderstaande wijziging van maandag 14 april; toen werd op de homepage van onze klant de titeltekst ‘Gratis Samsung Galaxys S5’ gewijzigd in ‘Win een trip naar het WK in Brazilië’. Mogelijk heeft dat (op termijn) effect op het conversiepercentage… of op de CTR van de button.

ChangeDetection.com screenshot

ChangeDetection is al met al een onmisbare tool voor iedereen graag moeiteloos wil weten wat er veranderd is/wordt aan een internetpagina. Zijn je rankings voor een bepaald keyword gekelderd? Zoek dan eens in het ChangeDetection.com-logboek terug of de title, meta description of content op de pagina gewijzigd of verwijderd is. Vallen het aantal conversies van een bepaalde pagina tegen, sinds enkele dagen? Kijk dan eens of de call-to-action of de conversiebutton is gewijzigd…

NB Je kan ChangeDetection.com alleen voor jezelf aanmaken. Jij stelt dus in jouw profiel alleen de pagina’s in die jij wilt monitoren. Groepen aanmaken is vooralsnog helaas niet mogelijk.

Marketing Searchresult

marketing@searchresult.nl