Penguin nu onderdeel core-algoritme Google

Penguin, het buitenbeentje in het Google-algoritme dat in 2012 het licht zag, heeft opnieuw een update gehad. Wat deze update dit keer zo bijzonder maakt? Penguin maakt voortaan realtime deel uit van het algoritme van de zoekmachine.

Wat houdt Penguin precies in?

Penguin is het gedeelte van het algoritme dat Google gebruikt in de strijd tegen webspam. Dit wil zeggen dat dit gedeelte van het algoritme nagaat of je website wel aan de guidelines van Google voldoet, om opname – en een mooie positie – in de zoekmachine waardig te zijn.

Zo waakt Penguin onder meer over keyword-stuffing. Het weert sites die overmatig gebruikmaken van bepaalde keywords in de tekst (of eigenlijk HTML-code) om beter gevonden te willen worden op die specifieke keywords.

Een andere spammogelijkheid waar Penguin tegen in actie komt, is linkspam. Denk hierbij aan sites die links en linkpakketten kopen die alleen bedoeld zijn ter verhoging van de pagerank van een specifieke webpagina.

Wat is er precies veranderd t.o.v. hiervoor?

In het verleden vernieuwde Penguin de lijst met sites waarop het effect had steeds periodiek. Hierdoor werden penalties maar periodiek opgespoord, maar werden verbeteringen ook slechts periodiek opgemerkt door de zoekmachine.

Dit zorgde ervoor dat je langer bleef zitten met de negatieve effecten van een penalty. De afgelopen week uitgerolde laatste update zorgt als het goed is dus voor sneller herstel.

Meer goed nieuws?

Naast de realtime updates is het rankingsignaal bovendien ook nog eens veel verfijnder. Spamsignalen hadden voorheen een nadelig effect op de gehele website (alle rankings gingen omlaag). Met deze update is het effect beperkt tot de rankings en dus op die pagina’s waar de spam effect op had.

Dus alleen de posities op die keywords die volgens de zoekmachine door webspam zijn ontstaan, komen op het strafbankje.

Wat betekent de update verder voor jou?

In principe verandert er niet heel erg veel. Je moet nog altijd goed opletten dat er sprake is van bewuste of onbewuste webspam, foutief ingezet om betere rankings te krijgen.

Mocht je echter een penalty krijgen van de zoekmachine, dan kun je er vanaf nu op aan dat jouw wijzigingen om dit op te lossen sneller worden opgepikt.

En, wie weet, rank je met nog een klein beetje geduld (en/of a little help) dan snel weer als vanouds.

Anne marie de J
Anne-Marie De Jong

Senior SEO Specialist

a.dejong@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?