Nieuw in Schema.org: Science Datasets

Om het informatieaanbod op websites voor zoekmachines begrijpelijker te maken, gebruiken we verschillende soorten ‘gestructureerde data markup’. Die soorten vind je op schema.org, waar het assortiment binnenkort uitgebreid wordt met een nieuwe, prettige optie.

Gestructureerde data is handig voor het veroveren van sterkere posities in de zoekresultaten; bijvoorbeeld omdat er beter geklikt wordt op de met snippets verrijkte noteringen.

snippet

<- Voorbeeld van een beoordelingssnippet: één van de populairdere verschijningsvormen van gestructureerde data.

Tegenwoordig is het aanbieden van gestructureerde data ook dé manier om je informatie in de automatische antwoorden en kenniskaarten in de zoekresultaten te krijgen. En zo zijn er nog vele toepassingen.

Maar voor sites met grote datasets, zoals die van het KNMI met veel historische weersinformatie of een website met grote tabellen of csv’s, waren de op schema.org aangeboden types/classes net nog even een maatje te klein.

De zoekmachine maakt in die gevallen nog gebruik van de HTML van de pagina’s om de onderliggende datastructuur te ontdekken.

Een initiatief van Google brengt daar nu verandering in. Voortaan is het ook mogelijk om grote datasets te voorzien van gestructureerde markup.

Let wel: het is nog een test

Je kunt al wel testen of je de code juist geïmplementeerd hebt, met de Structured Data Testing Tool. Maar de resultaten zijn nog niet zichtbaar in de zoekmachine.

Advies: ga er vast mee aan de slag, of schakel ons op tijd in, dan zit je straks op de eerste rij in de SERPs als Google overgaat tot volledige implementatie.

Anne marie de J
Anne-Marie De Jong

Senior SEO Specialist

a.dejong@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?