SEO nieuws oktober

SEO nieuws april

De lente is inmiddels in volle gang en door de verschillende versoepelingen lijkt het ‘gewone leven’ steeds dichterbij te komen. Ook op het gebied van SEO staan de ontwikkelingen zeker niet stil. Tijd voor een update dus! Zo is Search Console recent uitgebreid met Regex, komen de aangekondigde Core Web Vitals nu wel écht dichtbij en daarnaast laten we zien wat er nodig is om video’s optimaal te indexeren. Dit en nog veel meer lees je in de SEO update van mei!

Regex nu mogelijk in Google Search Console

Google heeft op 7 april aangekondigd de filteropties in Search Console te updaten met Regex, oftewel: regular expressions. 

Wat is regex?

Regular expressions (reguliere expressies) definieert patronen die een match maken van teksten in een string. Zo kun je onder andere patronen van teksten herkennen in URL’s, meta titles, meta descriptions en headings.

Wat je er mee kunt in Search Console

Om Regex toe te passen in Search Console, ga je naar het prestatierapport en klik je op het plusje. Regex is toepasbaar op ‘zoekopdracht’ en ‘pagina’. Je kunt nu zoekwoorden of pagina’s filteren op het bevatten van een bepaalde term en de lengte van zoekopdrachten. Hiermee kun je bijvoorbeeld longtail zoektermen onderscheiden. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om via Regex zoekopdrachten en pagina’s uit te sluiten. Dit is een optie waar wij met veel smacht op wachten. 

Page experience report in Search Console

Naast de update van Regex heeft Google Search Console nog een update doorgevoerd: het Page Experience Report. Het voornaamste doel van deze update is het toevoegen van de Core Web Vitals, HTTPS en de mobielvriendelijkheid van pagina’s. Deze metrics zijn nu te zien in Google Search Console: 

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)
  • HTTPS issues
  • Mobielvriendelijkheid
  • Afwezigheid van opdringerige interstitials (toegangelijkheid van pagina’s)
  • Status van veilig browsen

Je vind het rapport onder de knop ‘Paginafunctionaliteit’ in Google Search Console. Hier vind je bovenaan de pagina een grafiek die het percentage goede URL’s en het aantal vertoningen van deze URL’s in de zoekresultaten toont. Een ‘goede URL’ is een URL die goed scoort voor de Core Web Vitals en geen probleem heeft op het gebied van mobiele gebruiksgemak.

Core web vitals update verplaatst naar juni

Het is al even bekend maar het lijkt ons toch goed om nog te vermelden: de update voor de uitrol van de Core Web Vitals is uitgesteld en wordt naar verwachting halverwege juni uitgerold. Het officiële bericht vanuit Google luidde:

“We beginnen pagina-ervaring te gebruiken als onderdeel van onze classificatiesystemen vanaf half juni 2021. Pagina-ervaring zal echter pas eind augustus zijn volledige rol als onderdeel van die systemen spelen. U kunt het zien alsof u een smaakstof toevoegt aan een gerecht dat u aan het bereiden bent. In plaats van de smaak in één keer aan de mix toe te voegen, voegen we het gedurende deze periode langzaam toe.”

Scoor je nog niet voldoende op de Core Web Vitals? Dan heb je dus nog even de tijd!

Don’t be a stranger!

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande punten, of misschien over iets anders dat je bent tegengekomen op het gebied van SEO? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij denken graag met je mee!

Schrijf je in voor de SEO nieuwsbrief

* indicates required

 

 

Leon van Essen

SEO specialist

l.vanessen@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?