SEO update

SEO nieuws juli

De zomervakantie is begonnen! In bijna heel Europa zijn de grenzen weer open, waardoor het mogelijk is om ook in het buitenland vakantie te vieren. Binnen- of buitenland, tijdens je vakantie zorgen wij ervoor dat je up-to-date blijft met het SEO nieuws van juli.  

Te beginnen met wederom een nieuwe feature in Search Console. Voor al het gemak hebben we een overzicht gemaakt van alle recente updates. 

Verder worden afbeeldingen voorzien van een knowledge graph om zo de bezoeker meer informatie te bieden. We moeten nog wel even wachten, want het wordt momenteel alleen Verenigde Staten gebruikt. 

Vanwege Corona heeft Google de volledige uitrol Mobile First Indexing uitgesteld tot maart 2021. Wel is er een nieuwe tool gelanceerd om structured data te testen. 

Lees hieronder verder!

De impact van Zero-Clicks

De “deduplication” update die begin februari is doorgevoerd heeft veel impact op het verkeer dat gerealiseerd wordt via featured snippets. Waar een URL eerst twee keer werd vertoond in de zoekresultaten, wordt de URL nu alleen nog in de featured snippet getoond. 

Collega SEO specialist, Thijs van Beers, heeft al een webinar gegeven over de zero-click resultaten. Om al deze informatie op een plek te verzamelen heeft Thijs ook een artikel geschreven over de opkomst van de Zero-Click

Google Search Console updates 

Als SEO’er ben je dagelijks in de weer met Google Search Console. Of het nu is om de prestaties van een zoekterm op te zoeken of de indexering van je website te controleren. Op basis van de data die beschikbaar is in Search Console krijg je inzichten in de huidige prestaties en kun je next steps formuleren. 

De afgelopen maanden heeft Google verschillende updates uitgevoerd die het mogelijk maken om meer inzichten te krijgen of sneller handelingen uit te voeren. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.   

Nieuws zoektype

De meest recente update is terug te vinden in het tabblad zoektype in het prestatierapport. Naast web, afbeeldingen en videobestanden is het nu ook mogelijk om te filteren op de nieuws zoekresultaten. 

Deze nieuwe feature heeft betrekking op de nieuwstab in de Google (zie onderstaande afbeelding). Met deze functie kun je verkeer en impressies vanuit het nieuws tab onderscheiden. De nieuws functie geeft geen informatie over nieuwsberichten die worden getoond in Google News of Top Stories.  

Zoekfunctie Google

Recepten filter in Google Search Console

Dit onderdeel hebben we in het SEO nieuws van juni behandeld. Met de recepten filter is het mogelijk om inzicht te krijgen hoe recepten presteren in de zoekresultaten. 

Op deze manier kun je eenvoudig controleren welke recepten worden getoond in de recepten gallery en welke niet. Wil je dat je recepten goed worden getoond? Zorg dan dat de recipe structured data goed is geïmplementeerd. 

Report Web Vitals 

Met de bekendmaking van Core Web Vitals is het speed rapport vervangen door Site-vitaliteit. Onder Site-vitaliteit vind je een rapportage over hoe alle pagina’s presteren aan de hand van de Core Web Vitals. 

Er worden twee rapporten getoond, voor mobiel en desktop. Wanneer je een rapport opent krijg je meer informatie over welke pagina’s goed, ruimte voor verbetering of slecht presteren. Dit een goed startpunt voor het verbeteren van de Web Vitals. 

Site-vitaliteit in Google Search Console

URL kopiëren naar klembord

De mogelijkheid om een URL te kopiëren naar je klembord is een functie die al een langere tijd werd aangevraagd door webmasters. Hoewel het een kleine aanpassing is zijn veel gebruikers er blij mee. 

URL in Google Search Console

URL’s verwijderen uit de zoekresultaten 

Dit een functie die Google begin dit jaar heeft toegevoegd in Search Console. Onder Verwijderingen is het mogelijk om URL’s tijdelijk uit de zoekresultaten van Google te verwijderen. 

Met de functie kun je URL’s voor 6 maanden verbergen, de zoekresultaten worden niet echt verwijderd. Wil je pagina’s verwijderen uit de index van Google dan moet je andere acties ondernemen. 

Coming soon: filter met reguliere expressies

Begin van deze maand merkte Kenichi Suzuki op dat er in het hulpdocument voor Search Console informatie over het gebruik van reguliere expressies was toegevoegd. John Muller van Google erkende dit en gaf in een tweet aan niet te kunnen wachten om het te lanceren. Wanneer het precies komt weten we helaas nog niet, maar wij kunnen hier niet op wachten! Dit maakt de tool zoveel meer flexibel.

Tweet Kenichi Suzuki

Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is in Google Search Console? We nemen het graag met je door. 

Google Afbeeldingen worden verrijkt met een knowledge graph

Google heeft deze maand een nieuwe functie toegevoegd aan Google Images. Via een knowledge graph kun je eenvoudig meer informatie over een afbeelding vinden op je mobiel. 

Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op Parijs kunnen gerelateerde wijken of bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren getoond worden. Wanneer je klikt op een gerelateerd onderwerp krijg je meer informatie te zien met een link naar de bron. 

Met deze functie wordt het voor gebruikers makkelijker om meer informatie te ontvangen over de afbeeldingen die ze bekijken. Google is momenteel flink aan het testen met de knowledge graph. Voor nu is het alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. 

Image knowledge graph

Mobile First Indexing is uitgesteld

Google was van plan om vanaf september 2020 Mobile First Indexing voor alle websites door te voeren. Mobile First Indexing betekent dat Google voornamelijk de mobiele variant van de website gebruikt om de pagina’s te indexeren en te ranken. Door de impact van Corona heeft Google besloten om dit uit te stellen tot maart 2021. 

Een groot deel van alle websites worden al Mobile First geïndexeerd. Je kunt dit controleren in Search Console onder instellingen. Hier geeft Google aan met welke Googlebot je website wordt gecrawld. Wanneer dit de Googlebot Smartphone is wordt de mobiele variant van je website geïndexeerd.   

In het nieuwsbericht van Google zijn een aantal punten uitgewerkt die goed zijn om te controleren zodat je website goed indexeerbaar is op mobiel. Bekijk hier het bericht ‘Prepare for mobile first indexing’

Nieuwe tool om structured data te testen 

De Rich Results Test van Google is officieel uit de beta versie. Het is een verbeterde variant van de Structured Data Testing Tool die binnenkort offline wordt gehaald. 

Met de Rich Results Test kun je een pagina met structured data testen en een preview van de weergave in de zoekresultaten zien. Wanneer er fouten in de opzet van de structured data zijn geeft de tool een waarschuwing.  

Structured data tool

Voor op je kijklijst: Google Chrome Developers & SEO Mythbusting 

Heb je even geen zin in Netflix en wil je graag verder in de SEO materie duiken? Geen probleem! Onze vrienden van Google zijn enorm actief in het maken van video’s over uiteenlopende onderwerpen. 

Op het YouTube kanaal van Google Chrome Developers vind je video’s van het event web.dev LIVE gehost door Google. Tijdens het event zijn er verschillende onderwerpen aan bod gekomen zoals de Core Web Vitals, javascript, afbeelding optimalisatie en andere technische aspecten. 

SEO Mythbusting is een serie op het YouTube kanaal van Google Webmasters waarin Martin Splitt met collega’s en developers praat over veelvoorkomende misvattingen in technische SEO. 

Vacature alert!

We zijn op zoek naar een senior SEO specialist die ons team komt versterken. Ken je iemand die geschikt is voor deze functie? Dan horen wij dat graag! 

Schrijf je in voor de nieuwsbericht en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van SEO.

Schrijf je in voor de SEO nieuwsbrief

* indicates required
Jasper Wetzer

SEO Specialist

j.wetzer@searchresult.nl


Welkom.
Vanaf november is Searchresult veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?