ODEON

Verbeteren van rendement door effectieve landingspagina’s

Landingspagina’s vormen een cruciaal onderdeel van iedere onlinemarketingcampagne.

Wanneer de landingspagina slim wordt ingericht kan het rendement van de onlinemarketinginspanningen soms met wel tientallen procenten verbeterd worden.

Om tot het maximale resultaat te komen is het belangrijk om:

  • Te experimenteren
  • Goed te meten
  • Continue bij te sturen op basis van de meetresultaten

Wat is een landingspagina

Een landingspagina is niets meer dan een pagina die specifiek voor een bepaald doel is ingericht waarop bezoekers terechtkomen wanneer ze door klikken op een externe link (bijvoorbeeld een zoekresultaat, advertentie of email nieuwsbrief).

Een landingspagina is over het algemeen zo ingericht (met tekst en afbeeldingen) dat de bezoeker sterk wordt gestuurd in de richting van een bepaalde actie (conversie).

Zo’n actie of conversie kan een aankoop zijn (bijvoorbeeld bij een webshop) maar ook een aanmelding voor een nieuwsbrief of het bezoek van de contactpagina.

Hoe ontwikkel je een effectieve landingspagina?

Het ontwikkelen van een effectieve landingspagina begint bij een aantal basale vragen:

  • Wat bied je aan?
  • Wie spreek je aan?
  • Waarom zou je doelgroep geïnteresseerd zijn in je aanbod?
  • Welke stappen moet je doelgroep nemen om klant te worden?

Begin met het beantwoorden van deze vragen. Schrijf hierover zoveel je wil maar breng het uiteindelijk  wel zover terug tot je alleen de kern van je aanbod overhoudt.

Op deze manier stuur  je de bezoeker zo gericht mogelijk in de richting van het doel wat je voor ogen hebt.

Design van de landingspagina

Het is niet eenvoudig om een aantal universeel geldende guidelines  te formulieren over het design van landingspagina’s.

De inrichting van de landingspagina is sterk afhankelijk van het type product, dienst of branche waarin je actief bent.

Je kunt je voorstellen dat een landingspagina voor een hypotheekaanbieder er heel anders uitziet dan van een organisatie die zon- zee- strandreizen aanbiedt.

Het effectief inrichten van een landingspagina zal daarom altijd van geval tot geval bekeken moeten worden.

Toch zijn er wel een aantal punten die op alle producten, diensten en branches toe te passen zijn.

Zorg voor een herhaling van de tekst die je gebruikt als traffic-driver (bv. advertentie of nieuwbrief) op de landingspagina.

Wanneer in je advertentie bij Google staat “3 sterren hotel Londen, vanaf € 50,- per nacht” laat dit aanbod dan ook net zo concreet terugkomen op de landinsgpagina.

Zet de belangrijkste boodschap in de eerste alinea en noem expliciet het product of dienst. Met de deur in huis vallen is bij landingspagina’s een effectieve manier van communiceren. De bezoeker kan op deze manier snel besluiten over het aanbod voor hem geschikt is of niet.

De kans is groot dat een bezoeker voortijdig afhaakt wanneer hij/zij veel moeite moet om te achterhalen of het aanbod nu wel of niet relevant is.

Minimaliseer alle navigatie-elementen op de landingspagina die de bezoekers niet in de richting van het uiteindelijke doel sturen.

Hoe meer navigatie-elementen de bezoeker de kans geeft om weg te klikken van het conversiedoel hoe minder bezoekers zullen converteren. Dit wordt ook wel het “leaking bucket”  principe genoemd.

Let op:  minimaliseren van deze navigatie-elementen betekent dus niet dat je ze volledig weg moet laten.

Een substantieel percentage van de bezoekers vind het fijn om even wat meer te lezen over de organisatie die het specifieke aanbod doet op de landingspagina.

Stem de teksten op de landingspagina waar mogelijk heel precies af op de zoekopdracht van de bezoeker.

Een bezoeker die zoekt op “ goedkope hotelkamer in Londen” is in andere zaken geïnteresseerd dan iemand die zoekt “2 sterren hotelkamer in Londen”.

Hoewel de zoekopdrachten van elkaar verschillen kan het hetzelfde product voor beide bezoekers heel geschikt zijn.

Het ligt er maar net aan welke onderdelen van het aanbod voor het voetlicht gebracht worden. Hoe beter de tekst overeenkomt met de zoekopdracht hoe hoger de conversie zal zijn.

Maak het aanbod slechts tijdelijk geldig.

Dit zorgt ervoor dat bezoekers een zekere noodzaak voelen om snel te beslissen om zodoende van de voordelen van het aanbod te profiteren.

Experimenteer, meet de resultaten en stuur bij.

Ondanks enkele algemene guidelines is er niks zo belangrijk om gewoon te beginnen met het inzetten van landingspagina’s en vervolgens te testen wat het beste werkt.

Zoals eerder gezegd: wat werkt of niet werkt is sterk afhankelijk van het type product, dienst of branche waarin je actief bent.

Kortom: experimenteer, meet & stuur bij!

Gert Jan Delcliseur

Director

gj.delcliseur@searchresult.nl